Brasilianske real (BRL)

Hvad er den brasilianske real (BRL)?
Den brasilianske real er den officielle valuta i Forbundsrepublikken Brasilien og repræsenteres af ISO-koden BRL. Brasilien er det største land i Sydamerika og er en af BRIC-nationerne (Brasilien, Rusland, Indien, Kina) – en gruppe lande, som markedsanalytikere betragter som vigtige vækstmarkedsøkonomier. Udtrykket “rigtig” betyder både “kongelig” og “rigtig” på portugisisk, det officielle sprog i Brasilien.

Republikken Brasilien har adskillige udmærkelser, herunder at være det største land i verden med portugisisk som sin hovedsprog og er den mest befolkede nation, hvor romersk-katolicisme er majoritetsreligionen (65 % af befolkningen er katolske og 87 % er kristne.)

Sammendrag

  • Den brasilianske real er den officielle valuta i Den Føderative Republik Brasilien, det største land i Sydamerika.
  • Brasilien anses for at være en af de stærkeste vækstmarkedsøkonomier i verden.
  • Brasilianske pengesedler er trykt i pålydende værdier af 2 realer, 5 realer, 10 realer, 20 realer, 50 realer, 100 realer og 200 realer. Brasilianske mønter præges i pålydende værdier på 5 centavos, 10 centavos, 25 centavos, 50 centavos og 1 brasilianske real.

Opdeling af den brasilianske real
Den brasilianske real blev først introduceret i 1994, og erstattede landets tidligere valuta, cruzeiro real, som en del af en bred økonomisk plan, der havde til formål at stabilisere Brasiliens økonomi. Dens oprindelige valutakurs med den amerikanske dollar var 1:1, og kort efter dens introduktion handlede realen til en kurs så høj som 1,20 USD for 1 real. Brasilien knyttede sin valuta til den amerikanske dollar og kontrollerede sin valutakurs stramt frem til 1999.

Den reale er betegnet som R$, og den er underopdelt i 100 centavos. Realens valutasymbol er BRL. Fra slutningen af 2020 handles USD/BRL til 5,10 brasilianske real til 1 US dollar. Det er en historisk lav valutakurs for realen og menes delvist at skyldes COVID-19-pandemiens alvorlige indvirkning på Brasiliens økonomi.

Brasilianske mønter præges i pålydende værdier af 5 centavos, 10 centavos. , 25 centavos, 50 centavos og 1 brasiliansk real. Frem til 2005 blev der også produceret en 1 centavo-mønt. Mange 1 centavo-mønter er stadig i omløb, og selvom de ikke længere er præget, anerkendes de stadig som lovligt betalingsmiddel i Brasilien.

Ud over den nuværende serie af almindelige brasilianske mønter – Southern Cross-serien, der begyndte produktionen i 1998 – Brasilien prægede en 1 rigtig erindringsmønt i 2016 for at markere anledningen til, at Rio de Janeiro var vært for de olympiske sommerlege. (Sydkorset, eller Crux, er en stor konstellation, der ofte har været brugt til navigation i hundreder af år, på den sydlige halvkugle.)

Brasilianske pengesedler er trykt og udstedt af Brasiliens centralbank i pålydende værdier af 2 reals, 5 reals, 10 reals, 20 reals, 50 reals, 100 reals og 200 reals. Den nuværende serie af pengesedler begyndte produktionen i 2010 og introducerede flere nye sikkerhedsfunktioner designet til at bekæmpe forfalskning. Den rigtige 200-seddel blev først produceret i 2020. Brasilianske sedler adskiller sig i størrelse, samt i farve og design, for at gøre dem lettere identificerbare for personer med nedsat syn. En erindringsseddel 10 blev udstedt i år 2000 for at markere 500-året for portugisiske opdagelsesrejsende, der ankom til Brasilien.

Den brasilianske økonomi
Som tidligere nævnt er økonomien i Brasilien anses for at være blandt de stærkeste vækstmarkedsøkonomier. Det skyldes primært, at landet er rigt på naturressourcer, hvilket afføder en stor, mangfoldig økonomi, der tiltrækker store mængder udenlandske investeringer. Udenlandske direkte investeringer i Brasilien anslås til over 200 milliarder dollars, og mange store multinationale virksomheder engagerer sig i joint venture-projekter med brasilianske virksomheder.

Nøgleindustrier i Brasilien omfatter minedrift, energi, tømmer og en bred vifte af landbrugsprodukter Produkter. Den står for cirka en tredjedel af verdens samlede kaffeforsyning, og er rangeret som verdens største kaffeproducent i mere end et århundrede. Det er også en stor producent og eksportør af sojabønner, bomuld, sukkerrør, tobak, bananer og appelsiner.

Andre store eksportprodukter omfatter fly, tekstiler, elektronik og jernmalm. Efterhånden som Brasilien går over til at være en mere udviklet økonomi, bliver sundhedssektoren og andre servicesektorer stadig vigtigere segmenter af landets økonomi. Et træk på Brasiliens økonomi er udbredt politisk korruption, som findes på lokalt og føderalt niveau.

Få flere oplysninger
CFI tilbyder Commercial Banking & Credit Analyst (CBCA)™-certificeringen program for dem, der ønsker at tage deres karriere til det næste niveau. For at blive ved med at lære og fremme din karriere vil følgende ressourcer være nyttige:

Australske dollar (AUD)
Valutarisiko
Valutakurs
Multinationalt selskab (MNC)

Hvad betyder det, at euroen er faldet til under paritet med dollaren?

Euroen er faldet til under paritet med dollaren, dykket ned til sit laveste niveau i 20 år og stoppede en en-til-en-kurs med den amerikanske valuta.

Det er en psykologisk barriere på markederne . Men psykologi er vigtig, og euroens skred understreger forvarslerne i de 19 europæiske lande, der bruger valutaen, mens de kæmper med en energikrise forårsaget af Ruslands krig i Ukraine.

Her er grunden til, at euroens fald sker, og hvad indflydelse, det kan have:

Hvad betyder euro- og dollarparitet?
Det betyder, at den europæiske og amerikanske valuta er det samme beløb værd. Mens den konstant ændrer sig, er euroen faldet lige under en værdi på $1 i denne uge.

En valutas kurs kan være en dom over økonomiske udsigter, og Europas er ved at falme. Forventningerne om, at økonomien ville se et opsving efter at have vendt hjørnet fra COVID-19-pandemien, er blevet erstattet af recessionsforudsigelser.

Mere end noget andet er høje energipriser og rekordhøj inflation skylden. Europa er langt mere afhængig af russisk olie og naturgas end USA for at holde industrien ved at brumme og generere elektricitet. Frygten for, at krigen i Ukraine vil føre til tab af russisk olie på de globale markeder, har presset oliepriserne op. Og Rusland har skåret ned på naturgasforsyningerne til EU, hvilket EU-ledere beskrev som gengældelse for sanktioner og våbenleverancer til Ukraine.

Energipriserne har drevet inflationen i euroområdet til rekordhøje 8,9 procent i juli , hvilket gør alt fra dagligvarer til forbrugsregninger dyrere. De har også rejst frygt for, at regeringer skal rationere naturgas til industrier som stål, glasfremstilling og landbrug, hvis Rusland yderligere reducerer eller lukker helt for gashanerne.

Følelsen af undergang steg, efterhånden som Rusland reducerede strømmene igennem. Nord Stream 1-rørledningen til Tyskland til 20 procent af kapaciteten og sagde, at den ville lukke den ned i tre dage i næste uge for “rutinemæssig vedligeholdelse” på en kompressorstation. Naturgaspriserne på Europas TTF-benchmark er steget til rekordhøje niveauer midt i svindende forsyninger, frygt for yderligere afbrydelser og stærk efterspørgsel.

“Hvis du mener, at euro til paritet er billig, så tænk om igen,” Robin Brooks, cheføkonom på Institute of International Finance bankhandelsgruppe, tweetede mandag. “Tysk produktion mistede adgangen til billig russisk energi og dermed dens konkurrencefordel.” “Global recession er på vej,” sagde han i et andet tweet.

Hvornår var sidste gang euroen var lig med dollaren?
Euroen blev sidst vurderet under $1 den 15. juli 2002. Den europæiske valuta ramte sit rekordhøje niveau på $1,18 kort efter lanceringen den 1. januar 1999, men begyndte derefter et langt skred, der faldt gennem $1-mærket i februar 2000 og nåede et rekordlavt niveau på 82,30 cent i oktober 2000. Den steg over paritet i 2002, da store handelsunderskud og regnskabsskandaler på Wall Street tyngede dollaren.

Dengang som nu, er det, der ser ud til at være en eurohistorie, også på mange måder en dollarhistorie. Det skyldes, at den amerikanske dollar stadig er verdens dominerende valuta for handel og centralbankreserver. Og dollaren har ramt 20-årige højder over for valutaerne hos dens vigtigste handelspartnere, ikke kun euroen. Dollaren nyder også godt af sin status som en sikker havn for investorer i tider med usikkerhed.

Hvorfor falder euroen?
Mange analytikere tilskriver euroens fald forventninger. for hurtige rentestigninger fra den amerikanske centralbank for at bekæmpe inflation på tæt på 40-års højder.

Når Fed hæver renten, har renterne på rentebærende investeringer en tendens til også at stige. Hvis Fed hæver renten mere end Den Europæiske Centralbank, vil højere renteafkast tiltrække investorpenge fra euro til investeringer i dollar. Disse investorer bliver nødt til at sælge euro og købe dollars for at købe disse besiddelser. Det driver euroen ned og dollaren op.

Sidste måned hævede ECB renten for første gang i 11 år med et halvt procentpoint større end forventet. Det forventes at tilføje endnu en stigning i september. Men hvis økonomien synker ned i recession, kan det standse ECB’s serie af rentestigninger.

I mellemtiden ser den amerikanske økonomi mere robust ud, hvilket betyder, at Fed kan fortsætte med at stramme – og udvide rentegabet.

Hvem vinder?
Amerikanske turister i Europa vil finde billigere hotel- og restaurantregninger og adgangsbilletter. Den svagere euro kan gøre europæiske eksportvarer mere konkurrencedygtige på prisen i USA. USA og EU er store handelspartnere, så valutakursskiftet vil blive bemærket.

I USA betyder en stærkere dollar lavere priser på importerede varer – fra biler og computere til legetøj og medicinsk udstyr – hvilket kunne hjælpe med at moderere inflationen.

Hvem taber?
Amerikanske virksomheder, der driver mange forretninger i Europa, vil se indtægterne fra disse virksomheder skrumpe, når og hvis de bringer dem indtjening tilbage til USA Hvis euro-indtjening forbliver i Europa for at dække omkostningerne dér, bliver valutakursen mindre af et problem.

En vigtig bekymring for USA er, at en stærkere dollar gør USA-fremstillede produkter dyrere. på oversøiske markeder, hvilket øger handelsunderskuddet og reducerer den økonomiske produktion, samtidig med at udenlandske produkter får en prisfordel i USA.

En svagere euro kan være en hovedpine for Den Europæiske Centralbank, fordi det kan betyde højere priser for importerede varer, især olie, som er prissat i dollars. ECB bliver allerede trukket i forskellige retninger: Den hæver renten, den typiske medicin mod inflation, men højere renter kan også bremse den økonomiske vækst.