- Kinas valuta er officielt renminbi, hvilket bogstaveligt talt betyder ‘folkets valuta’, mens yuan teknisk set er renminbiens måleenhed.
- På trods af Beijings bedste indsats er valutaen stadig har en lang vej at gå, før den kan udfordre den amerikanske dollar på grund af stiv kapitalkontrol.
Hvornår begyndte Kina første gang at bruge renminbi?
- Kinesiske penges historie strækker sig over mere end 3.000 år, men den officielle renminbi blev først udstedt under den kinesiske borgerkrig i december 1948, efter oprettelsen af People’s Bank of China (PBOC) i byen Shijiazhuang, Hebei provins.
- I 1949 besejrede kommunistpartiet Kuomintang og Mao Zedong proklamerede Folkerepublikken Kina, hvilket gjorde renminbi til den eneste lovlige valuta i hele landet.
Hvad er forskellen mellem renminbi og yuan?
- Kinesiske penge har to navne, der ofte bruges intet omskifteligt: renminbi og yuan. Officielt er Kinas valuta renminbi, som bogstaveligt betyder “folkets valuta” på mandarin.
- Yuan er teknisk set renminbiens regningsenhed, selvom det også bruges til at henvise til den kinesiske valuta.
- Renminbi kaldes undertiden “redback” af vestlige medier, en leg om “greenback”, som uformelt bruges til at beskrive den amerikanske dollar.
Hvorfor er der forskellige yuan-vekselkurser?
Kinas valutasystem er kompliceret, fordi PBOC pålægger strenge kapitalkontroller for at begrænse strømmen af udenlandsk kapital ind og ud af landet, af frygt for en udvandring af udstrømning i en krise kunne udløse et stormløb ud af yuanen.
Indtil 1994 var yuan-afregning for handel ikke tilladt uden for Kina. Det år tillod myndighederne for første gang kinesiske virksomheder at købe og sælge yuanen i bytte for amerikanske dollars for import af varer og tjenester. Siden da har Kina liberaliseret sin løbende konto og tilladt friere strømme.
Men yuanen er ikke fuldt konvertibel på kapitalkontoen – som registrerer nettostrømmene af transaktioner mellem Kina og resten af verden – da Beijing fortsætter med at opretholde streng valutakontrol på porteføljer samt investeringer i anlæg og udstyr.
For at tilskynde til international brug af yuan har Beijing leveret renminbi-likviditet til udlandet gennem swap-aftaler og outsourcet yuan -denominerede virksomheder til låntagning, udlån og obligationsudstedelser til offshore finansielle centre, især Hong Kong.
Denne ordning har resulteret i to markedspriser for yuanens værdi i forhold til udenlandsk valuta, dog med kun en lille forskel. Den onshore yuan, med dens forkortelse CNY, bruges i Kina, og dens værdi “administreres” af PBOC; mens offshore-yuan CNH-kursen handles mere frit uden for det kinesiske fastland.