BGN: En guide til den bulgarske lev

Selvom det er en del af Den Europæiske Union, og rygter om at indføre euroen har cirkuleret i lang tid, bruger Bulgarien stadig sin egen valuta, den bulgarske lev (forkortet BGN). Sammenlignet med vesteuropæiske lande eller USA er Bulgarien et land, hvor veksle dine penge til den lokale valuta vil give dig meget mere i værdi, og det er grunden til, at Balkan-staten bliver mere og mere populær blandt langsigtede backpackere.

En kort historie
Den bulgarske lev blev først introduceret i 1880, kort efter Bulgarien opnåede sin uafhængighed fra det osmanniske imperium. Det nye land havde brug for en valuta, der viste sin nyerhvervede status og blev kaldt med det dengang brugte ord for ‘løve’, som også var hovedsymbolet for den bulgarske uafhængighedsbevægelse. En af de sværeste tider for lev i de senere år var i 1997, hvor massiv inflation gjorde det nødvendigt at indføre et currency board, dvs. lev blev ‘fastsat’ til den tyske mark til en kurs 1000 lev = 1 Deutsche mark. Efter redenomineringen af lev i 1999 blev kursen 1 lev = 1 Deutsche mark, og da euroen blev indført i Tyskland, blev kursen fastsat til 1 lev = 1,95583 euro, og forbliver sådan indtil i dag.

Liv i dag
Lev er en stabil valuta i dag og er omkring 60 amerikanske cent værd. Det bruges til alle transaktioner i Bulgarien, og du vil ikke være i stand til at betale i euro eller dollars i supermarkeder, butikker, museer osv. De eneste undtagelser er gjort på tankstationer på de vigtigste motorveje (catering til udlændinge, der passerer gennem landet) på vej til Europa eller Tyrkiet) og nogle grænseområder, men det må du hellere ikke regne med, da det ikke er en udbredt praksis.

Noter
Lev. er tilgængelig i noder på 2, 5, 10, 20, 50 og 100 BGN. Noterne forestiller prominente bulgarere som Paisiy Hilendarski på 2-lev-sedlen, forfatteren til den første skrevne bulgarske historie og forfatterne Pencho Slaveykov og Aleko Konstantinov. Alle sedler har en taktil funktion til synshandicappede borgere. Siden introduktionen af 2-lev mønten i 2015, er 2-lev sedlen blevet brugt mindre og mindre.

Hvad vil dine penge give dig:

 • 2BGN (US$1,20)
  2 levs er normalt nok til at få en kop kaffe om morgenen eller til at få to pakker tyggegummi. En billet til offentlig transport koster mellem 1 og 2 lev, afhængigt af hvilken by du besøger.
 • 5BGN (3 USD)
  En femmer giver dig en stor øl (0,5 l) i en bar eller en portion fritter og en lille øl på en restaurant lidt uden for bykernerne. Mange af museerne i Bulgarien koster 5BGN at besøge.
 • 10BGN (US$6)
  Vælg en mellemklasse familierestaurant, og du kan få en salat, en hovedret og en sodavand for 10BGN fra frokostmenuen. Ved middagstid giver en seddel på ti lev en god salat på en restaurant i centrum af Sofia.
 • 20BGN (12 USD)
  20BGN giver dig en envejs andenklasses billet til toget fra Sofia til kystbyen Burgas. For mindre end 5 levs mere kan du opgradere til første klasse.
 • 50BGN (US$30)
  Dette er gennemsnitsprisen for et standard dobbeltværelse på et enkelt hotel i små byer i Bulgarien.
 • 100BGN (60 USD)
  100BGN er et betragteligt beløb i Bulgarien, især når man tænker på, at den gennemsnitlige månedlige løn i landet er lidt over 1.000BGN. Du kan f.eks. booke en guidet dagstur fra Sofia til Rila-klosteret, eller forkæle dig selv med et værelse på et førsteklasses hotel.