Din komplette valutaguide: polske zloty

Forståelse af et lands valuta kan åbne dine øjne for dets kultur, historie og økonomi. Selvom Polen er en del af EU, har landet sin egen valuta, “zloty” (flertal: zlote). Den polske zloty præges af Polens nationalbank. Dens valutakode er “PLN”, og 1 zloty består af 100 “groszy” (ental: grosz).

Zlotyen kommer i følgende pålydende værdier:

Mønter:
1, 2, 5, 10, 20 og 50 groszy
1, 2 og 5 zlote
Sedler:
10, 20, 50, 100, 200, og 500 zlote

Valutakurser
For at se den aktuelle zloty-til-US-dollarkurs, tjek dagens kurs med Remitly. Nedenfor er de seneste priser:

1 zloty = ,23 USD
1 zloty = ,21 EUR
1 zloty = ,18 GBP

5 fakta om Polske zloty
Her er nogle interessante fakta, der vil give dig mere kontekst om polsk historie og kultur.

1. Etymologi af polsk valuta
Ikke overraskende er zloty et polsk ord, der betyder “gyldent”, og det er den maskuline version af adjektivet. Valutaen har fået sit navn fra de guldmønter, der blev brugt for århundreder siden. “Grosz” er dog ikke et polsk ord; det kommer faktisk fra det tyske ord “groschen”, som betyder “pennies.”

2. Hvem er med på den polske zlote?
Alle figurerne på de polske pengesedler er polske kongelige, som har en vigtig plads i historien.

10 zł: Mieszko I (ca. 930 –992), en hertug, der betragtes som den første historiske hersker over Polen.
20 zł: Boleslaus I den Tapre (ca. 966–1025), søn af Mieszko I og den første konge af Polen. Kong Boleslaus satte Polen til at være en europæisk stormagt.
50 zł: Casimir den Store (1310–1370), en konge af Polen, der er bedst kendt for at være en fredelig og dygtig hersker.
100 zł: Władysław II Jagiełło (ca. 1351–1434), oprindeligt storhertugen af Litauen, som senere blev konge af Polen, regerende begge lande.
200 zł: Sigismund I den Gamle (1467–1548), en anden konge af Polen, som var kendt for sin religiøse tolerance.
500 zł: John III Sobieski (1629–1696), en konge af Polen og en soldat, der genoprettede det polsk-litauiske rige og beskyttede Polen mod de osmanniske tyrkere.

3. Billeder på Grosz
Alle grosz- og zloty-mønter har sætningen “Rzeczpospolita Polska”, der betyder “Republikken Polen” på polsk. De har også alle den kronede hvide ørn, som regnes for den polske republiks emblem og står på Polens våbenskjold. Ørnen har været et symbol på Polen i århundreder og siges at have været et godt varsel af Polens grundlægger, ifølge legenden.

4. Erindringssedler
Polen har produceret omkring et dusin erindringssedler for at fejre bestemte personer og begivenheder, der omfavner polsk historie og kultur. Første gang Polen trykte den slags pengesedler var i 2006 for pave Johannes Paul II. Selvom de betragtes som samlerobjekter, er de lovligt betalingsmiddel og kan bruges som enhver anden pengeseddel.

Her er et par af de øjeblikke, Polen har fejret på forskellige zlote:

første samlerseddel – Pave Johannes Paul II
“Uafhængighed”-sedlen
200-året for Frédéric Chopins fødsel
100-året for tildelingen af Nobelprisen til Marie Skłodowska-Curie
100-året for slaget ved Warszawa

5. Den dyreste polske mønt
I 2018 blev en polsk mønt fra 1621 solgt for $2.160.000 på en auktion i New York City. Det var en erindringsmønt, der blev lavet for at fejre slaget ved Chocim. I dette store slag havde Polen en sejr over tyrkerne. Møntens høje værdi skyldes, at den er “slået af guld, historisk vigtig, sjælden, veldesignet og næsten 70 millimeter i diameter og vejer næsten 350 gram … fysisk imponerende,” ifølge en Coin World-artikel om auktionen.

Hvordan polsk valuta har ændret sig over tid
Zlotyen har rødder i middelalderen: 1528 for at være præcis; der er dog sket mange ændringer siden da. Brugen af navnet “zloty” kom først tilbage i 1924. Polen fortsatte med at bruge denne valuta under hele Anden Verdenskrig og mens de blev besat af Sovjetunionen. I 1950 blev en ny serie zlote produceret under valutakoden “PLZ.” Denne version af zlotyen betragtes ikke længere som lovligt betalingsmiddel. Endelig blev zlotyen, som vi kender i dag, introduceret i 1995 med valutakoden “PLN”, som stadig bruges.

Sende penge til Polen
Du kan sende penge til Polen med Remitly. Nye kunder kan være berettiget til et særligt tilbud ved deres første overførsel.

Remitly gør internationale pengeoverførsler hurtigere, nemmere, mere gennemsigtige og mere overkommelige. Siden 2011 har over 5 millioner mennesker brugt vores sikre mobilapp til at sende penge hjem med ro i sindet. Besøg startsiden, download vores app, eller tjek vores Hjælp for at komme i gang.