Valuta symbol

Symbolet på indiske rupier kendetegner Indiens internationale identitet for pengetransaktioner og økonomisk styrke. Det indiske Rupee-tegnet er en allegori af indisk etos. Symbolet er en blanding af Devanagari “Ra” og den romerske hovedstad “R” med to parallelle vandrette striber, der løber øverst, der repræsenterer det nationale flag og også tegnet “lig med”. Det indiske Rupee-tegnet blev vedtaget af Indiens regering den 15. juli 2010.

Symbolet, konceptualiseret og designet af Udaya Kumar, en postgraduate i design fra Indian Institute of Technology Bombay, er blevet valgt fra tusindvis af konceptbidrag modtaget af finansministeriet gennem en åben konkurrence blandt bosiddende indiske statsborgere. Processen med at etablere og implementere denne nye identitet er i gang gennem forskellige digitale teknologier og computerapplikationer.

Profil
Indien er en af de ældste civilisationer i verden med en kalejdoskopisk mangfoldighed og rig kulturarv. Det har opnået alsidige socioøkonomiske fremskridt siden uafhængigheden. Som det 7. største land i verden adskiller Indien sig fra resten af Asien, markeret som det er af bjerge og hav, som giver landet en særskilt geografisk enhed. Afgrænset af det store Himalaya i nord, strækker det sig sydpå og ved Krebsens vendekreds tilspidser det ind i Det Indiske Ocean mellem Den Bengalske Bugt i øst og Det Arabiske Hav i vest.

Lyger fuldstændigt på den nordlige halvkugle strækker fastlandet sig mellem breddegrader 8° 4′ og 37° 6′ nord, længdegrader 68° 7′ og 97° 25′ øst og måler omkring 3.214 km fra nord til syd mellem de ekstreme breddegrader og omkring 2.933 km fra øst til vest mellem de yderste længdegrader. Den har en landgrænse på omkring 15.200 km. Den samlede længde af kystlinjen på fastlandet, Lakshadweep-øerne og Andaman- og Nicobar-øerne er 7.516,6 km.

Indien et blik
Baggrund
Indien har en unik kultur og er en af de ældste og største civilisationer i verden. Indien har opnået alsidige socioøkonomiske fremskridt siden sin uafhængighed. Indien dækker et område på 32.87.263 kvadratkilometer, der strækker sig fra de snedækkede Himalaya-højder til de tropiske regnskove i syd. Som det 7. største land i verden adskiller Indien sig fra resten af Asien, markeret som det er af bjerge og hav, som giver landet en særskilt geografisk enhed. Afgrænset af det store Himalaya i nord, strækker det sig sydpå og ved Krebsens vendekreds tilspidser det ind i Det Indiske Ocean mellem Den Bengalske Bugt i øst og Det Arabiske Hav i vest.

Lyger fuldstændigt på den nordlige halvkugle strækker fastlandet sig mellem breddegrader 8° 4′ og 37° 6′ nord, længdegrader 68° 7′ og 97° 25′ øst og måler omkring 3.214 km fra nord til syd mellem de ekstreme breddegrader og omkring 2.933 km fra øst til vest mellem de yderste længdegrader. Den har en landgrænse på omkring 15.200 km. Den samlede længde af kystlinjen på fastlandet, Lakshadweep-øerne og Andaman- og Nicobarøerne er 7.516,6 km.

Geografi
Geografiske oplysninger om Indien

Den indiske rupee er den officielle valuta i republikken Indien. Rupien er underopdelt i 100 paise, men fra 2023 er mønter med pålydende værdi på 1 rupee den laveste værdi i brug, mens 2000 rupees er højest. Udstedelsen af valutaen kontrolleres af Reserve Bank of India. Wikipedia
Officiel hjemmeside: rbi.org.in
Symbol:
Centralbank: Reserve Bank of India
Underenhed: Paisa
Sedler: Indisk 500-rupeseddel, indisk 10-rupeseddel, MERE
Mønter: Indisk 1-rupee mønt, indisk 10-rupee mønt, indisk 5-rupee mønt, indisk 2-rupee mønt
ISO-kode: INR