Hvad er XRP (Ripple)?

Ripple er et pengeoverførselsnetværk designet til at opfylde behovene i den finansielle serviceindustri. XRP er den oprindelige kryptovaluta på Ripple-netværket, og den lister konsekvent blandt de 10 bedste kryptovalutaer efter markedsværdi.

Hvad er Ripple?
Ripple er virksomheden bag XRP , og det er et betalingsafviklingssystem og et valutavekslingsnetværk, der kan behandle transaktioner globalt.

“Ripple blev designet fra begyndelsen til i det væsentlige at være en erstatning for SWIFT (et førende pengeoverførselsnetværk) eller til på anden vis at erstatte afviklingslaget mellem større finansielle institutioner,” siger Pat White, CEO for Bitwave.

Det fungerer som en betroet agent mellem to parter i en transaktion, da netværket hurtigt kan bekræfte, at udvekslingen gik korrekt igennem. Ripple kan lette udvekslinger for en række forskellige fiat-valutaer og kryptovalutaer, såsom Bitcoin, for at nævne et eksempel.

Når brugere foretager en transaktion ved hjælp af netværket, trækker netværket en lille mængde XRP, en kryptovaluta, som et gebyr.

“Standardgebyret for at udføre transaktioner på Ripple er sat til 0,00001 XRP, hvilket er minimalt sammenlignet med de store gebyrer, som banker opkræver for at udføre grænseoverskridende betalinger,” siger El Lee, bestyrelsen medlem af Onchain Custodian.

Hvad er XRP?

 • XRP er en kryptovaluta, der kører på XRP Ledger, en blockchain udviklet af Jed McCaleb , Arthur Britto og David Schwartz. McCaleb og Britto ville fortsætte med at stifte Ripple og bruge XRP til at lette transaktioner på netværket.
 • Du kan købe XRP som en investering, som en krypto til at udveksle til andre kryptovalutaer eller som en måde at finansiere transaktioner på Ripple-netværket.
 • Det er bemærkelsesværdigt, at XRP’s blockchain fungerer lidt anderledes end de fleste andre kryptoer. Andre kryptovalutaer åbner deres transaktionsregnskaber og verifikationsprocesser for alle, der kan løse komplekse ligninger hurtigt. Men transaktioner er sikre, da størstedelen af hovedbogholdere skal acceptere verifikationen, for at de kan tilføjes.
 • XRP’s Ripple-netværk centraliserer noget og bruger en konsensusprotokol: Mens alle kan downloade dens valideringssoftware, vedligeholder det unikke nodelister, som brugere kan vælge for at verificere deres transaktioner baseret på, hvilke deltagere de tror, der er mindst tilbøjelige til at bedrage dem.
 • Når der kommer nye transaktioner ind, opdaterer validatorerne deres finanser hvert tredje til femte sekund og sørger for at de matcher de andre hovedbøger. Hvis der er et misforhold, stopper de for at finde ud af, hvad der gik galt. Dette giver netværket mulighed for sikkert og effektivt at validere transaktioner, hvilket giver det en fordel i forhold til andre kryptovalutaer som Bitcoin.
 • “Bitcoin-transaktionsbekræftelser kan tage mange minutter eller timer og er typisk forbundet med høje transaktionsomkostninger,” siger Lee. “XRP-transaktioner bekræftes omkring fire til fem sekunder til en meget lavere pris.”

Sådan udvindes XRP
“Minedrift” er det distribuerede verifikationssystem bruges af de fleste blockchain-baserede kryptovalutaer. Det letter både transaktioner og giver den mekanisme, hvorved ny valuta introduceres i et kryptovalutasystem – typisk som en belønning til verifikatorer for deres arbejde med at understøtte netværket. For eksempel har Bitcoin en maksimal forsyningsgrænse på 21 millioner tokens, der støt frigives, efterhånden som flere og flere transaktioner verificeres,

XRP, i modsætning hertil, blev “pre-mined”, hvilket betyder, at XRP Ledger skabte 100 milliarder enheder, som derefter periodisk frigives offentligt.

Ripple ejer en del af XRP i omløb, og det er et incitament for det til at hjælpe kryptovalutaen med at vokse og få succes over tid. En anden andel af XRP’er holdes i reserve for regelmæssig frigivelse på markedet gennem salg.

Det har forståeligt nok ført til bekymring for, at en masse XRP kunne frigives på én gang, hvilket fortynder værdien af andre XRP allerede i cirkulation, fordi noget af det, der giver enhver valuta dens værdi, er dens komparative knaphed.

“Virksomheden har forsøgt at reducere usikkerheden ved at implementere flere mekanismer (tillid, forudsigelig frigivelse osv.),” siger Tim Enneking, rektor for Digital Capital Management. Denne skelnen mellem minedrift og pre-mining kan også være en årsag til dens 2020-konflikt med US Securities and Exchange Commission (SEC).

Ripple Advantages

 • Hurtig afvikling. Transaktionsbekræftelser er utrolig hurtige. De tager generelt fire til fem sekunder, sammenlignet med de dage, det kan tage banker at gennemføre en bankoverførsel eller de minutter eller potentielt timer, det tager for Bitcoin-transaktioner at blive verificeret.
 • Meget lave gebyrer. Omkostningerne til at gennemføre en transaktion på Ripple-netværket er kun 0,00001 XRP, en lille brøkdel af en krone til aktuelle kurser.
 • Alsidigt udvekslingsnetværk. Ripple-netværket. behandler ikke kun transaktioner ved hjælp af XRP. Men det kan også bruges til andre fiat-valutaer og kryptovalutaer.
 • Bruges af store finansielle institutioner. Store virksomheder kan også bruge Ripple som en transaktionsplatform. Santander og Bank of America er nogle få, der bruger dette netværk, hvilket viser, at det allerede har større institutionel markedsadoption end de fleste kryptovalutaer.

Ripple Ulemper

 • Lidt centraliseret. En af grundene til, at kryptovalutaer blev populære, er, at de var decentraliserede og tog kontrollen væk fra store banker og regeringer. Ripple-systemet kan være noget centraliseret på grund af dets standardliste over validatorer, hvilket går imod denne filosofi.
 • Stor præmineret XRP-forsyning. Selvom det meste af Ripple-forsyningen ikke opbevares i omløb er lagret i depot, er det muligt, at store mængder kan blive introduceret på uhensigtsmæssige tidspunkter, hvilket kan påvirke XRP’s værdi.
 • SEC-aktion mod XRP. I december 2020 indgav SEC en retssag mod Ripple, der sagde, at da det kan beslutte, hvornår XRP skal frigives, burde virksomheden have registreret det som et værdipapir. Virksomheden har afvist påstanden.

Sådan kan du bruge Ripple og XRP
Du kan bruge XRP som enhver anden digital valuta, enten til transaktioner eller som en potentiel investering. Du kan også bruge Ripple-netværket til at behandle andre typer transaktioner, såsom udveksling af valuta. For eksempel, hvis du ønsker at bytte amerikanske dollars til euro, kan du først veksle dine amerikanske dollars til XRP på Ripple-netværket og derefter bruge dem til at købe euro i stedet for at håndtere valutavekslingen direkte gennem en bank eller pengeveksling . Dette kan være en meget hurtigere og billigere tilgang i forhold til at betale de høje gebyrer, som banker og pengeoverførselsorganisationer kan opkræve.

Skal du købe XRP?
XRP kan være et gamble ikke for sarte sjæle. Når det er sagt, hvis du tror på, at Ripple vil komme sejrrigt ud som et betalingssystem, så kan det være værd at købe XRP. Bare sørg for, at det er med penge, du har råd til at tabe.