Hvad er Zcash? Privatlivsmønten forklaret

Zcash har set ZKP-gennembrud, dets første halvering og fremskridt mod yderligere skalerbarhed. Denne funktion er en del af CoinDesk’s Privacy Week.

I en verden, hvor vores personlige oplysninger, interesser og aktiviteter i stigende grad spores og dokumenteres, er det en lille overraskelse, at kryptovalutaer, der tilbyder brugerne anonymitet, forbliver populære på trods af indsats fra regulatorer. og udvekslinger for at begrænse deres tilgængelighed.

I en Big Brother Brands-rapport fra 2021 blev det konstateret, at virksomheder som Uber og Meta (tidligere Facebook) høstede mellem henholdsvis 56,41 % og 79,49 % af deres brugeres personlige oplysninger. Hvis den kontroversielle Meta-støttede diem digitale valuta med succes lanceres til masserne (store IF), vil Meta uundgåeligt få adgang til sine brugeres transaktionsdata. Det betyder, at teknologigiganten ikke kun ved, hvem du er, og hvad du kan lide, men den vil også vide, hvad du køber, og hvor meget du bruger. Zcash er en af de førende digitale valuta blockchains, der søger at løse dette sneboldsproblem og søger at returnere magt og privatliv til sine brugere.

Hvad er Zcash?
Zcash er et privatlivsfokuseret, blockchain-baseret betalingsnetværk, der bruger nul-vidensbeviser (ZKP’er) til at afskærme transaktioner, hvilket gør indholdet af en transaktion privat selv på en offentlig blockchain. Zcash blev født ud af Zerocash-protokollen og forgrenede sig fra Bitcoin blockchain i 2016. Dens oprindelige token, zcash, bruger ticker-symbolet ZEC. ZKP’er er produktet af en kryptografisk teknik, der går tilbage til 1980. De giver to parter mulighed for at verificere information med hinanden uden at dele de underliggende data relateret til disse oplysninger. For eksempel kan du bevise, at du er over 21 år uden at skulle afsløre din faktiske fødselsdato (eller andre uvedkommende oplysninger, som nogle former for identifikation, såsom dit kørekort, kan indeholde).

The Electric Coin Company (ECC), som skabte Zcash, tilføjede Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge eller “zk-SNARKs” til ZKP-værktøjssættet. Denne kryptografiske fremgang tillader grundlæggende, at beskyttede Zcash-transaktioner kan krypteres fuldt ud på blockchain, mens de stadig tillader, at transaktionen kan verificeres som gyldig af netværkets konsensus.

Med Zcash er der to typer adresser:

 • Transparente adresser: Transaktioner med gennemsigtige adresser eller t-adresser kan spores på Zcash blockchain på samme måde, som Bitcoins kan.
 • Skærmede adresser: Beskyttede adresser eller z-adresser er krypteret, hvilket betyder, at du ikke er i stand til at se dataene på blockchainen, så transaktioner, der sendes til dem, er ikke synlige, og det er heller ikke mængden af midler, som z-adresser opbevarer.

Hvis en t-adresse sender penge til en z-adresse, vil observatører ikke være i stand til at fortælle, hvor de gik hen. Hvis en z-adresse sender en transaktion til en anden z-adresse, er transaktionen fuldstændig afskærmet fra nysgerrige øjne, hvilket tilbyder en af de mest private og sikre muligheder på markedet.

Hvordan Zcash har ændret sig i de seneste år
Siden sin forgrening i 2016 er Zcash fortsat med at gentage de kernetjenester, det tilbyder, og udvide dem. Nogle store forbedringer i løbet af de sidste par år inkluderer Halo, en “tillidsløs rekursiv” version af ZKP’er; frigivelsen af en open source, skærmet-første, fuldt funktionel Zcash-pung i 2020; og Heartwood Network Upgrade-aktiveringen, også i 2020, som tilføjede Shielded Coinbase og FlyClient-support.

For ikke at nævne en stigning i institutionel support og den første Zcash-halvering nogensinde.

Halo og Halo 2

 • Zcash lancerede Halo i 2019, en ny zk-SNARK, der adresserede to kritikpunkter, som privatlivsmønten stod over for: skalerbarhed og pålidelige opsætninger.
 • Zcash blev lanceret med en pålidelig opsætning. En betroet opsætning opretter et hemmeligt nummer, og en afledt af dette nummer bruges af Zcash-protokollen. Dette nummer er skabt i flere dele af flere aktører. De skal alle derefter ødelægge det, der er kendt som “kryptografisk giftigt affald” uden at afsløre, hvad det var. En betroet opsætning ville have været nødt til at finde sted ved hver hård fork.
 • Men hvis ingen ødelægger det affald gennem bevidst planlægning, eller hvis det hemmelige nummer er fundet frem, ville det give en grundlæggende fejl i protokollen og endda tillade den eller de personer, der opdagede det, at oprette Zcash-tokens vilkårligt uden nogens viden.
 • Zcash Multi-Party Computation Ceremony, hvor en betroet opsætning blev udført, blev optaget på YouTube og endda lavet en optræden på NPR’s Radiolab.
 • Halo eliminerede behovet for et pålideligt setup og det “kryptografiske giftige affald, der fulgte med det.
 • Som CoinDesk Chief Content Officer Michael Casey skrev dengang af Halo-meddelelsen:
 • “Halo tillader en bruger både at bevise, at ingen involveret i den indledende etablering af et storstilet, nul-viden bevis system har skabt en hemmelig bagdør, som senere kan ændre kode, og at den sikre tilstand har eksisteret i løbet af løbende opdateringer og kap til systemet. Indtil nu betød risikoen for svindel ved opsætningen, at beviser uden viden ofte krævede omstændelige, dyre procedurer i starten for at skabe tillid til brugerne.”
 • Et betroet setup lavede beviser uden viden, som stadig er nogenlunde rimelige. begyndende, omfangsrige og noget upraktiske til andre handlinger end at bevise enkeltstående individuelle kendsgerninger.
 • “Ganske vist har engangsløsninger kendt som ‘skudsikre’ eksisteret siden 2017, men de mangler det rekursive kvalitet, der er nødvendig for at verificere den stadigt akkumulerende information i en stor, voksende database i forandring,” skrev Casey.
 • Halo forbedrer ZKP’er og giver dem mulighed for at komprimere enhver mængde data til et kort bevis, der kan kontrolleres hurtigt, ifølge Steven Smith, direktør for teknik hos ECC. Fjernelsen af en betroet opsætning er et vigtigt “trin mod vores Scalability 2021-initiativ,” sagde Smith i en e-mail.
 • Halo 2, der blev annonceret i 2020, gentog Halo ved at bruge PLONK, en ny z-SNARK , i stedet for “Sonic” for at bekræfte transaktioner. PLONK er mere effektiv end Sonic og ville bedre muliggøre yderligere skalering af Zcash samt flytte det tættere på at kunne eliminere en betroet opsætning.
 • I sit hjerte er PLONK et eksempel på et bevis, der kan verificere sig selv, “hvilket tillader enhver mængde af beregningsmæssig indsats og data at producere et kort bevis, der kan kontrolleres hurtigt,” ifølge Halo 2 blogindlægget.

Zcash Wallet

strong>

 • I december 2019 startede Zcash udviklingen af sin ECC Reference wallet, en let klientreferencepung, der lod afskærmede transaktioner i Sapling (en opgradering, der muliggjorde betydelige effektivitetsforbedringer for afskærmede transaktioner) arbejde på mobile enheder. Denne reference-pung var en plan, som ECC håbede, at andre ville tage op og bygge videre på, samtidig med at den gav yderligere feedback.
 • Så udgav ECC i juni en open source, skærmet-først, fuldt funktionel Zcash-pung, der viser frem dets softwareudviklingskit (en samling af softwareudviklingsværktøjer i én installerbar pakke) til demonstration og test.
 • Et mål var “at sikre, at mindst 40 % af verden kunne læse og forstå ECC-referencepungen, sagde Smith. Med hjælp fra fællesskabet blev appen oversat fra engelsk til fem sprog: Forenklet kinesisk, russisk, spansk, italiensk og koreansk.
 • “Derudover, og i høj grad på grund af arbejdet med vores SDK’er, Unstoppable blev den første tegnebog med flere valutaer, der muliggjorde afskærmet Zcash-understøttelse på iOS og Android,” sagde Smith.

Heartwood Network Upgrade

 • I juli 2020 lancerede ECC Heartwood Network Upgrade-aktiveringen, som tilføjede Shielded Coinbase og FlyClient-support. Shielded Coinbase gjorde det muligt for Zcash-brugere at have fuldstændig skærmet ZEC fra dets oprettelse, hvilket øgede privatlivets fred yderligere. Det gav også minearbejdere mulighed for at få minedriftsbelønninger udstedt med det samme i en z-adresse. Luxor og Poolin, to minepuljer, der repræsenterer næsten 40 % af Zcash-mining-hash-kraften, har implementeret afskærmet Coinbase.
 • FlyClient giver en mere effektiv metode til “light-client block-header verification” eller verifikation af blokkene på en blockchain, og kunne øge nytten og markedet for Zcash. FlyClient muliggør lette klientbrugssager og en klasse af tværgående interoperabilitetstiltag som tZEC, et Ethereum-kompatibelt ZEC-token.

Zcash Halving

 • Zcash gennemgik sin første halvering i slutningen af 2020, hvilket udløste en nedskæring i minearbejdernes blokbelønninger fra 6,25 ZEC til 3,125 ZEC, og lancerede netværkets femte opgradering, Canopy, som gjorde op med den kontroversielle “Founders” Fund”, som nogle medlemmer af Zcash-fællesskabet mente gav for mange ZEC-tokens tilbage til grundlæggerne.
 • I stedet vil 8 % af minedriftsbelønninger nu blive allokeret til Major Grants Fund, der administreres af Major Grants. Gennemgangskomité (MGRC), som vil bestå af et fællesskabsnomineret udvalg med fem medlemmer. Fonden vil give næring til udviklings- og adoptionsbestræbelser, adskilt fra det arbejde, der udføres af ECC og Zcash Foundation.

Halo Arc Update

 • ECC annoncerede den næste suite af opgraderinger til Zcash – Halo Arc.
 • Halo Arc inkluderer opdateringer til Zcashd (Zcash’s konsensusnode), en ECC-pungprototype og ECC-pungsoftwareudviklingssæt (SDK’er). Tegnebogen vil muliggøre skærmede-ved-standard-transaktioner, noget der blot er valgfrit for Zcash lige nu.
 • Efter en række forsinkelser er Halo Arc indstillet til at lancere den 18. april 2022 i koordinering med aktivering af Zcash’s Network Upgrade 5 (NU5). NU5 vil være den første mainnet-aktivering af Halo-bevissystemet, der fremmer udviklingen af nul-viden-sikker kryptografi.
 • Protokolopgraderingen vil også introducere forenede adresser, en funktion, der opretter en enkelt Zcash-adresse, der er kompatibel på tværs af alle Zcash-værdipuljer, inklusive skærmede og gennemsigtige, så brugerne ikke længere skal jonglere med flere adressetyper. På nuværende tidspunkt krævede protokolopgraderinger til tider nye adresseformater.

Problem der skal løses

 • Zcash har et par udfordringer at overvinde .
 • “Som med alle kryptovalutaer, kan der være sårbarheder eller problemer, som vi ikke er opmærksomme på,” sagde Josh Swihart, VP for Growth hos ECC. “Selvom sandsynligheden for en udnyttelse sandsynligt er nul, er Zcashs betroede opsætning en risiko for nogle.”
 • Håbet er, at en større implementering af Halo 2 i 2022 vil være i stand til at gøre op med pålidelige opsætninger og eliminer det “giftige affald”, der er et biprodukt af dem.
 • “Zcash vil også have brug for bedre skalerbarhed, hvis det skal bruges til globale betalinger af milliarder af mennesker,” sagde Swihart.
 • Endelig er der fjernelse af privatlivsmønter såsom Zcash fra nogle børser, som fortsat kunne være et problem. Centrale privatlivsfunktioner indbygget i protokoller som Zcash og Monero har skabt bekymring blandt regulatorer og politikere på grund af deres evne til at skjule ulovlig aktivitet. Kryptovalutabørser Shapeshift og BitMEX er blandt dem, der har afnoteret ZEC (samt XMR og DASH), angiveligt på grund af regulatorisk pres. På samme tid dog, i september 2020, var cryptocurrency exchange Gemini den første børs, der tillod brugere at hæve Zcash med dens anonymiseringsfunktion.
 • “Siden udgivelsen i september var 11,8 % af Zcash-hævninger på Gemini sendt til afskærmede adresser,” læste Electric Coin Companys 2020-recap af Zcash.
 • “Med hensyn til det, vi ikke er kommet så hurtigt videre med, som vi gerne ville have ønsket, havde vi håbet at have gjort flere fremskridt med hensyn til skærmet hardware wallet support,” sagde Smith.

Fremtiden for Zcash
Zcashs Halo- og Halo 2-udviklinger giver den bedste mulighed for privatlivsmønten at adressere nogle af dens mest fremtrædende kritikpunkter. Men potentialet for, at privatlivsmønter bliver fjernet af børser, ser ikke ud til at være faldende og ser ud til at være en igangværende skov at navigere i. Men når det kommer til privatlivsmønter og tidligere konkurrenter som Dash, der næsten har forladt etiketten og beskyttelsen, er Zcash direkte i samtalen om de bedste privatlivsmønter og vil fortsætte med at marchere frem som sådan.

Overgang til proof-of-stake
Den 19. november 2021 annoncerede ECC planer om at migrere Zcash væk fra sin proof-of-work konsensusmekanisme baseret på equihash-algoritmen til en mere energi- effektivt og interoperabelt indsatsbaseret system.

Den administrerende direktør for ECC, Zooko Wilcox-O’Hearn, bragte ideen om en sådan overgang i et blogindlæg tidligere samme år med henvisning til, at ændringen ville “[eliminere]] det nedadgående pres på prisen på ZEC og [tilføj] yderligere nytte til ZEC.” Han henviste til den nuværende situation, hvor Zcash-minearbejdere er tvunget til at sælge en mængde af de mønter, de udvinder, for at dække driftsomkostningerne, hvilket tjener til at undertrykke prisen på ZEC.

Yderligere ville satsning give yderligere nytte og tillade flere brugere til at deltage i validering af transaktioner på netværket i bytte for belønninger. For ikke at nævne, de betydelige energireducerende fordele ved at skifte til PoS ville gøre Zcash til et mere miljøvenligt projekt, end det er i øjeblikket. Der er ikke angivet nogen specifik dato for udrulningen af denne overgang, selvom ECC oplyste, at den forventes at finde sted inden for de næste tre år.